DEN HAAG - De VVD wil dat Nederland en Duitsland voortaan jaarlijks een top houden, zodat de premier en de Bondskanselier kunnen spreken over de relatie tussen de twee landen.

Dat stelt Tweede Kamerlid Han ten Broeke woensdag, vooruitlopend op de bespreking van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Op de top, die volgens de VVD in de grensstreek moet worden gehouden, moet het onder meer gaan over economische belangen. Ook andere thema's, zoals bijvoorbeeld academische samenwerking, kunnen op de top naar voren komen.

Afhankelijk van het onderwerp kunnen ook ministers, experts of afgevaardigden van bedrijven aanschuiven.

Verbonden

Ten Broeke: ''We zijn twee zeer verbonden landen. We lijken cultureel zeer sterk op elkaar. En daarnaast zijn wij de tweede handelspartner van Duitsland en zij de eerste van ons.''

Een beetje extra aandacht kan daarom volgens het liberale Kamerlid geen kwaad, zeker nu steeds vaker naar China wordt gekeken.

Diplomaten

Ten Broeke zal ook aan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) voorstellen om op andere departementen rond te kijken om zijn poule met diplomaten te vergroten.

Daarnaast pleit de VVD'er voor een modern mensenrechtenbeleid waarbij minder gebruik wordt gemaakt van het opgeheven vingertje, dat Nederland in het verleden nog wel eens hief om andere landen op mensenrechtenschendingen te wijzen.