DEN HAAG - Minister Rosenthal moet een speciale vertegenwoordiger aanstellen voor de Arabische regio.

Daarvoor pleiten D66 en de PvdA tegenover NU.nl.

Deze diplomaat van het ministerie van Buitenlandse Zaken moet zorgen voor een effectief Nederlands beleid ten opzichte van de Arabische landen waar momenteel de ene revolutie naar de andere uitbreekt.

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak vindt dat de 'jonge democratische krachten' in deze landen moeten kunnen rekenen op hulp vanuit Nederland en Europa.

"Juist in de fase direct na de omwenteling hebben ze sterke behoefte aan ondersteuning bij het ontwikkelen van hun democratie, rechtsstaat en maatschappelijk middenveld", stelt ze. "Een speciale vertegenwoordiger kan dit coördineren.”‬

Diplomatie

Albayrak en haar D66-collega Alexander Pechtold willen dat de minister meer werk maakt van de diplomatie in deze regio.

Pechtold noemt het 'niet verbazingwekkend' dat er vanuit Rosenthal nog geen visie uiteen is gezet over de toekomstige betrekkingen met landen als Egypte en Libië.

"Deze minister heeft in zijn eerste jaar geen enkele ambitie aan de dag gelegd. Na een half jaar gestuntel volgde een half jaar onzichtbaarheid", stelt hij.

Getest

"Juist in een jaar waarin de internationale verhoudingen flink getest worden door de ontwikkelingen in de Arabische regio zit ons land met een minister van Buitenlandse Zaken die nauwelijks over de grens kijkt, behalve naar Israël."

De twee Kamerleden zullen hun voorstel woensdag tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken presenteren.

Alles over de Arabische Lente in ons dossier