DEN HAAG - Regeringspartij VVD en gedoogpartij PVV willen niet dat CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Media) de fusieplannen van de publieke omroepen zomaar overneemt.

Door die plannen zouden volgens de partijen de VARA en BNN financieel te veel van een fusie profiteren in vergelijking met andere omroepen.

Ingewijden hebben dinsdag berichtgeving daarover van de NOS bevestigd. Van Bijsterveldt eiste eerder dat het publieke bestel teruggebracht zou worden van 21 naar acht omroepen.

Het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep kwam daarop met voorstellen waarin de KRO samengaat met NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN. VVD en PVV vrezen dat die laatste combinatie 10 miljoen euro meer krijgt dan op basis van de ledentallen terecht zou zijn.

Rekenvoorbeeld

Volgens de Nederlandse Publieke Omroep is het onjuist dat er 10 miljoen euro gaat naar de kleinste fusieorganisatie VARA-BNN.

''Dit bedrag is gebaseerd op een rekenvoorbeeld op basis van de ledentelling van 2009, terwijl het geld pas wordt verdeeld op basis van ledentelling in 2014 en we nu nog niet weten welke fusieomroep dan de minste leden heeft'', zegt een woordvoerder. De NPO wil een kostbare ledenjacht voorkomen door 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de omroepen die na het fuseren de minste leden hebben.

Achter de schermen

Minister Van Bijsterveldt zei dinsdag dat er achter de schermen nog overleg is over haar mediabrief die deze, of volgende week uit moet gaan. ''Hilversum heeft een zeer betekenisvolle stap gezet die we nu uitwerken'', aldus de CDA-bewindsvrouw. Ze wilde niet nader op het onderwerp ingaan. ''Volgens mij ben ik heel helder geweest en daar laat ik het bij.''