DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders is er niet op uit het kabinet op het spel te zetten.

Wel wil hij ''het onderste uit de kan halen'' om het geld bestemd voor ontwikkelingshulp als eerste aan te spreken als extra bezuinigingen nodig zijn.

Wilders zei dat dinsdag. Zondag had hij uitgehaald naar CDA-staatssecretaris Henk Bleker, die extra bezuinigingen van 4 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking rigoureus van de hand had gewezen.

Wilders twitterde toen dat als Bleker zich zo bleef opstellen, het CDA snel nog maar vier zetels zou overhouden in de peiling. Nu zijn dat er nog maar tien.

Meningsverschil

''Dat is gewoon politiek'', zei Wilders over de tweet. ''Er gaan bakken geld naar Europa en er gaan bakken geld naar ontwikkelingshulp. Ik ben ingehuurd om voor 1,5 miljoen mensen de PVV-belangen te bepleiten."

"Er is een meningsverschil waar het geld vandaan moet komen. Dat het CDA niet wil, is hun probleem. We moeten volgend jaar maar eens zien hoe we hier uit gaan komen'', aldus de PVV-leider.

Waarschijnlijk wordt ergens in het voorjaar duidelijk of er meer bezuinigd moet worden dan het huidige pakket van 18 miljard.