PVV wil Greenpeace uitzetten
Dat stelt PVV-Kamerlid Richard de Mos maandag in De Telegraaf. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) moet volgens hem alles uit de kast halen om Greenpeace weer in het gareel te krijgen.
Een woordvoerder van de PVV laat weten dat De Mos niet ingaat op vragen over de kwestie.
De beweging radicaliseert en het hoofdkantoor moet desnoods worden gesloten, stelt De Mos in de krant. VVD-Kamerlid René Leegte noemt dat in een reactie 'echt onzin'. "Dat gaat echt te ver. Het is juist goed om een weerwoord te hebben. Wij als VVD staan juist voor het vrije woord."
Oude motie
Wel vindt Leegte dat Greenpeace zich aan de wet moet houden. Hij haalde vijf weken geleden dan ook een drie jaar oude motie van Kamerlid Charlie Aptroot 'uit de motteballen' waarin staat dat milieuorganisaties die de wet overtreden geen subsidie moeten krijgen.
De aanleiding was de bezetting door Greenpeace van een terrein in de Groningse Eemshaven waar een kolencentrale wordt gebouwd. Toen minister van Milieu Henk Bleker (CDA) toezegde hiermee aan de slag te gaan, is de motie niet in stemming gebracht.
Leegte vindt het ook lastig dat met Greenpeace vooraf geen afspraken kunnen worden gemaakt. "Met de Waddenvereniging kun je nog overleggen hoe je een kolencentrale zo goed mogelijk kunt inpassen, maar met Greenpeace niet. Maar goed, dat is hun keuze."
Verbaasd
Greenpeace zegt in De Telegraaf verbaasd te zijn dat de PVV de beweging 'monddood' wil maken. Directeur Sylvia Borren wijst erop dat de organisatie geweldloos te werk gaat.
"Het zou logischer zijn als de heer De Mos samen met de eigen kiezers en miljoenen Greenpeacesupporters opkomt tegen vervuilende praktijken."
Een maand geleden pleitte de VVD met steun van de PVV voor het opheffen van fiscale voordelen voor organisaties als Greenpeace. Zo zou het niet meer mogelijk moeten zijn dat giften aan Greenpeace fiscaal aftrekbaar zijn. Ook zou de milieuorganisatie belasting moeten betalen over schenkingen of erfenissen.
Actie
Greenpeace zette vorige maand kwaad bloed bij de VVD en de PVV met een actie rond het transport van kernafval.
De milieuorganisatie wilde een ballon met een tekst door de treinrails naar boven laten komen, maar dat werd tijdens de voorbereidingen verhinderd. Het OM onderzoekt of de actie gevaar voor het transport had kunnen opleveren.