DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders moet ophouden met 'het enkel voorlezen van zijn eigen verkiezingsprogramma'.

Dat zegt vicepremier Maxime Verhagen (CDA) in een interview met NU.nl.

"Dat is niet hoe we deze politieke samenwerking vorm hebben gegeven", stelt hij.

"Je moet je de vraag stellen: hoe creatief kun je zelf zijn om een bijdrage te leveren aan het herstel van de Nederlandse economie en het behoud van banen en inkomsten voor de toekomst."

Afgelopen week liet Wilders weten dat extra bezuinigen door zijn partij alleen gesteund worden als er vier miljard wordt gesneden in het ontwikkelingsbudget. "Anders wordt het heel moeilijk", twitterde de PVV-leider.

Bekijk het interview

Volgende maand komt het CPB met nieuwe ramingen en het is niet uitgesloten dat het kabinet naar aanleiding daarvan meer wil gaan bezuinigen.

Wilders moet zich volgens Verhagen realiseren dat de tijd van makkelijke bezuinigingen voorbij is. Hij roept hem op zijn verantwoordelijkheid te nemen in moeilijke tijden. "Ook als dat moeilijke besluiten vergt."

Heilige huisjes

Volgens de vicepremier is het tijd dat Wilders ophoudt met het dogmatisch vasthouden aan heilige huisjes. "Ook heilige huisjes hebben weleens een onverzorgde tuin of een lekkende dakkapel", stelt hij.

Verhagen wilde in het interview niet vooruit lopen op mogelijke maatregelen, maar benadrukt wel dat er harde afspraken zijn gemaakt.

"We hebben in het regeerakkoord afgesproken dat als het gat in de schatkist te groot wordt er actie ondernomen moet worden. Afspraak is afspraak."

Ook liet hij weten dat bezuinigen ook kan in de vorm van meer hervormingen. "Daarmee maak je de economie sterker, waardoor je banen en inkomsten voor de toekomst veilig kunt stellen."