DEN HAAG - De gedoogcoalitie is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond zondag gezakt naar 67 zetels, het laagste punt sinds het aantreden van het kabinet. 

Regeringspartij CDA daalt af naar 10 zetels, een nieuw dieptepunt voor de christendemocraten.

De nieuwe peiling betekent virtueel dat het CDA meer dan de helft verliest van het huidige zetelaantal (21) in de Tweede Kamer. Ook de VVD zakt, met 2 zetels, naar 30.

Daarmee hebben de liberalen er 1 minder dan nu in het parlement.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders zette de verhoudingen binnen de gedoogcoalitie de laatste tijd op scherp. Hij zei alleen extra bezuinigingen te steunen als er 4 miljard euro extra gekort wordt op ontwikkelingssamenwerking, besloot onderzoek te doen naar de terugkeer van de gulden en steunde de oppositie in de strijd tegen de weigerambtenaren.

De PVV staat zondag op 27 zetels. Dat zijn er net zoveel als vorige week en 3 meer dan bij de verkiezingen vorig jaar. VVD, CDA en PVV hebben op dit moment 76 zetels in de Tweede Kamer.

Weigerambtenaren

Volgens De Hond hebben VVD-kiezers vooral moeite met de opstelling van de VVD-fractie over de weigerambtenaren en over de aanpak van de problemen in Europa. De meeste VVD-kiezers delen de opvatting van Wilders over extra bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

Van de oppositiepartijen staat de SP op de grootste winst. De socialisten staan op 27 zetels, 12 meer dan nu in de Tweede Kamer. De PvdA is de grote verliezer: de sociaaldemocraten houden virtueel nog maar 17 zetels over van de 30 stoelen die ze nu bezetten in de Kamer.

D66

D66 doet het ook goed. De partij staat op 18 zetels, tegen 10 zetels nu in de Kamer. De ChristenUnie wint 1 zetel en stijgt naar 6. GroenLinks verliest een zetel en komt uit op 9.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.