AMSTERDAM - De jonge Angolese asielzoeker Mauro Manuel gaat een studievisum aanvragen.

Dat meldt Defense for Children, een kinderrechtenorganisatie.

Mauro mag de aanvraag van een studievisum in Nederland afwachten en hoeft daarvoor niet naar zijn geboorteland Angola.

De Mauro-zaak zorgde voor een grote crisis binnen het CDA. Ad Koppejan en zijn collega-Kamerlid Kathleen Ferrier leken de CDA-lijn te steunen, maar kwamen hier op terug toen duidelijk werd dat Mauro de aanvraag in Angola zou moeten afwachten.

Uiteindelijk kwam het CDA met een motie om Mauro de beoordeling van zijn studievisumaanvraag in Nederland te mogen afwachten.

Reactie Leers

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zal 'met betrokkenheid en wetende wat er allemaal gebeurd is' kijken naar de aanvraag door Mauro en de mogelijkheden om die in ons land af te wachten. Dat zei Leers vrijdag na afloop van de ministerraad.

Eigenlijk mag zo'n aanvraag niet uit Nederland worden gedaan. Leers wees erop dat hij wel een 'afwijkingsbevoegdheid' heeft. Hij gaat 'welwillend' bezien of het nou wel echt nodig is om deze aanvraag uit het buitenland te doen.

''Maar ik zeg niet op voorhand 'ach daar wijk ik wel van af'. Dat zou zeer onterecht zijn, dan krijg je willekeur'', voegde Leers eraan toe. Hij wil wel meenemen dat 'er heel wat over die jongen is heengekomen'.