Wilders eist 4 miljard bezuiniging op ontwikkelingshulp

DEN HAAG - Als er extra bezuinigingen nodig zijn, denkt Geert Wilders alleen overeenstemming met VVD en CDA te kunnen bereiken als die bereid zijn 4 miljard euro te bezuinigen op de hulp aan ontwikkelingslanden.

Anders wordt het ''heel erg moeilijk'', liet PVV-leider Wilders donderdagochtend via Twitter weten.

Of er volgend jaar extra bezuinigingen nodig zijn bovenop het pakket van 18 miljard euro moet in het voorjaar blijken als er nieuwe voorspellingen van het Centraal Planbureau zijn. VVD en CDA willen daar verder niet op vooruitlopen.

Wilders maakte eerder ook al duidelijk te verwachten dat er in 2012 stevige discussies zullen volgen binnen de gedoogcoalitie van VVD, CDA, en PVV.

Vicepremier Maxime Verhagen toonde zich donderdagochtend, eveneens via Twitter, niet onder de indruk van de oproep van Wilders. ''Weinig origineel van Wilders, die laatste tweet'', aldus Verhagen.

Zware tijden

Eerder tartte Wilders zijn partners in de gedoogcoalitie door de oppositie te steunen in de strijd tegen weigerambtenaren en onderzoek te laten doen naar een terugkeer naar de gulden.

''Er breken zware tijden aan voor de gedoogcoalitie'', concludeerde GroenLinks-leider Jolande Sap donderdag. ''De vraag is: hoe lang gaat het CDA dit nog volhouden?''

Motie

Met de steun van regeringspartij CDA nam de Tweede Kamer onlangs een motie aan waarin het kabinet opgeroepen werd bij de ontwikkelingshulp vast te houden aan de internationale afspraken en daarvoor minimaal 0,7 procent van het bruto binnenlands product (BNP) te reserveren. Net als GroenLinks wezen ook D66 en ChristenUnie in hun reactie op de CDA-opstelling.

In 2012 wordt naar verwachting precies 0,7 procent van het BNP aan ontwikkelingshulp uitgegeven, staat in de meerjarenbegroting van het kabinet uit 2010. Als er volgend jaar 4 miljard euro extra bezuinigd zou worden op ontwikkelingshulp, keldert dat naar 0,07 procent.

Volgens de huidige plannen wordt er volgend jaar 4,4 miljard euro aan ontwikkelingshulp uitgegeven.

Tip de redactie