DEN HAAG - Binnen de muren van de klas is de leraar de baas en die moet de ruimte krijgen om zijn gezag waar te maken.

Dat stelde minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Ze reageerde daar op de aanhouding van een adjunct-directeur van een school in Nieuwegein die een 13-jarige leerling mishandeld zou hebben.

Wat Van Bijsterveldt betreft moeten ouders het gesprek aangaan met de school als volgens hen hun kind onrecht is aangedaan. Nu is het volgens de minister nog te vaak dat ouders in verzet gaan als een kind op school op zijn kop heeft gekregen.

''Vroeger kreeg je in zo'n situatie thuis ook nog eens op je kop'', aldus Van Bijsterveldt dinsdag na vragen van PvdA-Kamerlid Metin Çelik. Ouders gedragen zich volgens de minister soms te vaak als consumenten, terwijl ook van hen een rol op school verwacht wordt.

In de Tweede Kamer leeft breed de ergernis over het optreden van de politie in de zaak. Die zette de adjunct-directeur enkele uren in de cel nadat de ouders aangifte van mishandeling hadden gedaan. De adjunct had de leerling ''in de kraag gevat'' en op de gang gezet nadat die meerdere keren had geweigerd de klas te verlaten.

Van Bijsterveldt wil nog niet ingaan op het politie-optreden zolang nog niet op een rij is gezet wat er precies is gebeurd. Ze vindt het een goede zaak dat het Openbaar Ministerie vaart zet achter de zaak.