AMSTERDAM - Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) vindt het goed dat er een speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie komt voor de Hoorn van Afrika.

"Het is hoognodig dat er nu ook actie wordt ondernemen", zei hij maandag na afloop van een overleg met collega's in Brussel.

Nederland pleit al langer voor een speciale vertegenwoordiger voor de dit jaar door ernstige hongersnood getroffen regio. De vertegenwoordiger gaat zich aanvankelijk vooral bezighouden met Somalië en piraterij.

Knapen vindt dat Europa moet doorpakken met een meer 'geïntegreerde benadering' die zich richt op veiligheid, het tegengaan van piraterij, het opbouwen van een goede rechtsorde en hervormingen.

Voedselzekerheid

Ook moet de voedselzekerheid er volgens de staatssecretaris worden vergroot via onder meer investeringen in de landbouw in de regio.

De bevolking moet op deze manier weerbaarder worden tegen rampen en hongersnoden, aldus Knapen. "Uiteindelijk liggen de oplossingen en de verantwoordelijkheden bij de Afrikanen zelf. Maar we kunnen ze daar als EU wel bij helpen."

Alles over de hongersnood in de Hoorn van Afrika