AMSTERDAM - Het kabinet kan beter de hypotheekrenteaftrek aanpakken in plaats van met nieuwe bezuinigingen te komen. Dat zei VVD-prominent Frans Weisglas zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Men denkt over bezuinigingen, maar taboes blijven bestaan. Denk aan het vrijmaken van de arbeidsmarkt, de hypotheekrenteaftrek en hervormingen in de zorg", aldus Weisglas.

Als dergelijke taboes verdwijnen, hoeft het kabinet volgens Weisglas niet meer na te denken over verdere bezuinigingen. "Als ik mijn gezond verstand volg, lijken structurele hervormingen mij beter dan nieuwe bezuinigingen. Daarin ga ik met de oppositie mee."

Weisglas wees op uitspraken van president van De Nederlandsche Bank (DNB) en bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) Klaas Knot. Hij riep vorige week op tot het beperken van de hypotheekrenteaftrek omdat de huidige situatie 'niet houdbaar is'.

Niet afschaffen

"Als de president van de Nederlandsche Bank dat zegt, moet je daar serieus naar luisteren." Weisglas zei 'natuurlijk' niet voor het geheel afschaffen van de renteaftrek te zijn. "Maar het op bescheiden wijze afbouwen van de hoogste range scheelt al miljarden." Hij wees erop dat met Nederland vergelijkbare landen geen regeling zoals in Nederland hebben.

Weisglas zei voorstander te zijn van het doorbreken van taboes in de politiek. "Maar dat moet wel op een verstandige manier gebeuren."

Gulden

De stap van Wilders om een onderzoek aan te kondigen naar de kosten of opbrengsten van een terugkeer naar de gulden is volgens hem destabiliserend voor de financiële markten. Hij zou onrust aanwakkeren.

"In het buitenland wordt Wilders gezien als onderdeel van de regering. Je moet niet denken dat men de gedoogconstructie daar begrijpt. Zij zien een belangrijke meneer die praat over een terugkeer naar de gulden." Teruggaan is volgens Weisglas geen goed idee. "Dan klettert onze export met enorme vaart naar beneden."

Sterker tegengeluid

Fractievoorzitter van de VVD Stef Blok moet volgens Weisglas een sterker tegengeluid laten horen. "Een nieuw taboe is dat de VVD en het CDA bang zijn voor de PVV. Maar van de PVV zullen ze het niet moeten hebben. De PVV praat liever over onderwerpen die goed liggen bij de kiezer, zoals eurobashing."

Dat partij-ideoloog Patrick van Schie zaterdag in het AD pleitte voor het invoeren van de 'neuro', een munt voor Noord-Europese landen, moet volgens Weisglas wel kunnen omdat hij geen rol in de regering heeft.

"Het is zijn taak als voorzitter van het wetenschappelijk bureau dit soort dingen te zeggen." In Eva Jinek op Zondag noemde VVD-Europarlementariër Hans van Baalen het voorstel van Van Schie een schot uit de heup.