AMSTERDAM - Als het kabinet meer dan de aangekondigde achttien miljard euro gaat bezuinigen, moet de PVV de stekker uit het kabinet trekken.  

Dat vindt 59 procent van degenen die op de partij hebben gestemd, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Alleen bij de SP vinden meer mensen dat de PVV de steun bij meer bezuinigingen in moet trekken (77 procent). Bij de PvdA is het percentage (59 procent) net zo hoog als bij de PVV.

Bij GroenLinks wil 54 procent dat de stekker er bij meer bezuinigingen wordt uitgetrokken.

D66

Van de oppositiepartijen is het percentage bij D66 met 38 procent het laagst. Bij de coalitiepartijen VVD en CDA wil slechts 21 procent dat de PVV er desnoods uitstapt om meer bezuinigingen te voorkomen.

Van alle ondervraagden vindt een derde meer bezuinigingen acceptabel. Een meerderheid van 61 procent ziet dit niet zitten. Net niet de helft (49 procent) vindt dat de huidige regering moet worden voortgezet en 38 procent ziet liever dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

GroenLinks

Een meerderheid van 55 procent wil de PVV dan 'zeker niet' in de regering hebben. Daarna scoort de PvdA het slechtst met veertig procent, gevolgd door GroenLinks (39 procent), CDA (38 procent) en SP (37 procent). De VVD wekt de minste afkeer op; slechts 23 procent gunt de partij geen plek in de regering. D66 mag van een kwart niet op het pluche zitten.

Het kabinet wil drie tot vier miljard extra bezuinigen, meldde RTL Nieuws donderdagavond. Onderhandelingen hierover met de gedoogpartner PVV zouden in het voorjaar moeten plaatsvinden.

'Verkeerde mensen'

PVV-leider Geert Wilders heeft eerder gezegd niet zomaar te zullen accepteren dat 'Henk en Ingrid' nog meer bezuinigingen voor de kiezen krijgen. De PvdA en D66 hebben vrijdag te kennen gegeven niet van plan te zijn hieraan mee te werken omdat het kabinet al te veel geld bij de 'verkeerde mensen' zou hebben weggehaald.

In de wekelijkse zetelpeiling stijgt de PVV van 26 naar 27 zetels en de PvdA van zestien naar zeventien. De PvdA komt hierdoor op hetzelfde niveau als D66, dat van achttien naar zeventien zetels zakt. De PVV wordt net iets groter dan de SP, die zakt van 27 naar 26 zetels.