AMSTERDAM - VVD-Europarlementariër Hans van Baalen gelooft niet in een aparte munt voor enkel de landen in Noord-Europa: de 'neuro'. Dat zei hij in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

De VVD'er reageerde daarmee op VVD-prominent Patrick van Schie, directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD. Van Schie liet zaterdag weten dat wat hem betreft de politiek serieus moet gaan nadenken over de introductie van de 'neuro'. "Dat is schieten uit de heup'', aldus Van Baalen. "Hij mag dat zeggen, maar ik geloof er niet in.''

Van Schie heeft volgens Van Baalen geen enkel onderzoek gedaan naar de beweringen die hij zaterdag uitte. Van het wetenschappelijk bureau moet de bevolking zich volgens hem ook geen al te grote voorstellingen maken. "Luister, dat wetenschappelijk bureau is een man of vijf, zes, met stagiaires."

Export

Het voorstel voor de neuro komt volgens hem neer op de oude situatie met de gulden. "Die was gekoppeld aan de Duitse mark." Volgens Van Baalen is de export naar het zuiden door de invoering van de euro flink gegroeid. Die export zou voor een groot deel wegvallen als de neuro wordt ingevoerd.

"De euro nu weggooien is het domste dat we kunnen doen. Dat denk ik niet, dat weet ik", zei Van Baalen.

Berlusconi

Van Baalen reageerde ook op het vertrek van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die zaterdag zijn ontslag indiende. "Ik zal hem missen, we konden ons goed tegen hem afzetten." Berlusconi was volgens hem 'the enemy you love to hate'.

Maar al met al noemt hij het 'goed dat hij is vertrokken'. "Hij kon Italië niet serieus hervormen. De politici en de financiële markten hadden geen vertrouwen in hem."

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier