DEN HAAG - Premier Mark Rutte zou het ''een logische consequentie'' vinden dat de PVV het kabinetsbeleid rond de euro gaat steunen als uit haar eigen onderzoek blijkt dat een terugkeer naar de gulden enorme kosten met zich meebrengt.

Hij denkt dat het PVV-onderzoek daarmee positief kan uitpakken voor de steun aan het kabinet.

Wat Rutte betreft staat het PVV-leider Geert Wilders vrij om een onderzoek te doen, maar hij zou het loslaten van de euro ''een slecht plan'' vinden.

Volgens de premier hebben veel onderzoeken al laten zien dat het uiteenvallen van de eurozone enorme gevolgen zal hebben voor de economieën.

''Ik vermoed ook dat dat uit zo’n onderzoek van de PVV zou komen en dan kan dat misschien helpen om ook de PVV weer aansluiting te laten vinden bij de Europapolitiek van het kabinet'', zei Rutte.

De euro is volgens hem ongelooflijk belangrijk voor Nederland, dat 70 procent van z'n welvaart via export in het buitenland verdient. Als we in 2008 tijdens de kredietcrisis de gulden nog hadden gehad, was er vanwege de grote Nederlandse bankensector een groot risico geweest dat die gulden kapot was gespeculeerd, aldus Rutte.