AMSTERDAM - De PVV laat onderzoeken of Nederland de euro weer beter in kan ruilen voor de gulden.

PVV-leider Geert Wilders wil weten of de terugkeer naar de gulden ons op de langere duur meer oplevert dan vasthouden aan de Europese munteenheid.

Wilders zei vrijdag nog bezig te zijn met de keuze van het onderzoeksbureau. Mocht uit het onderzoek blijken dat Nederland baat heeft bij terugkeer naar de gulden, dan wil Wilders een referendum over dit onderwerp.

Het kabinet van VVD en CDA, dat de PVV gedoogt, houdt vast aan de euro. Ook binnen de oppositie klinkt vrijdag geen gejuich over het voornemen van Wilders. ''Hoe kan een verandering van ruilmiddel de onderliggende problemen van onze economie (overmoed, onbalans, overdaad) oplossen?" twitterde PvdA-Kamerlid Diederik Samsom.

D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich af waarom Wilders niet meteen maar de herinvoering van de Dukaat (1586-1808) laat onderzoeken.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën laat aan de NOS weten niks te zien in het plan van de PVV. Het onderzoek is volgens De Jager bij voorbaat kansloos omdat hij er zeker van is dat de kosten van een herinvoering enorm zijn.

De Jager stelt dat de euro  veel heeft opgeleverd, zoals lage inflatie en een geringe werkloosheid.