DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft een trouwambtenaar ontslagen die geen huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht wil sluiten.

Een woordvoerder heeft donderdag een bericht daarover van het Nederlands Dagblad bevestigd.

Het gaat om Wim Pijl, oud-raadslid van de fractie ChristenUnie-SGP. Pijl had onlangs in een interview met dagblad Trouw aangegeven principiële bezwaren te hebben tegen het trouwen van homo's en lesbiennes.

Naar aanleiding van dit interview heeft de gemeente een gesprek met hem gevoerd. Toen hij niet terugkwam op zijn uitspraken, is hem duidelijk gemaakt dat hij zijn functie moet opgeven.

In de emancipatienota die de gemeente onlangs presenteerde, nam Den Haag stelling tegen het kabinetsstandpunt dat ambtenaren die vanwege hun geloof moeite hebben met homohuwelijken dat moeten kunnen weigeren. De kwestie is onlangs door het kabinet op de lange baan geschoven.

De gemeente Den Haag vraagt nieuwe ambtenaren expliciet of zij moeite hebben met het sluiten van homohuwelijken. Van de ambtenaren die al in dienst zijn, werd aangenomen dat zij het beleid kenden. Met het interview in Trouw gaf Pijl aan zich hier niet aan te committeren, aldus de gemeente.