DEN HAAG - Superschone elektrische auto's moeten een fiscaal voordeel houden. Hiervoor zal minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zich hard maken, hoewel een meerderheid in de Tweede Kamer de auto's wil gaan belasten met een fiscale bijtelling van 7 procent.

Verhagen is in gesprek met VVD, CDA en PVV, de partijen die pleiten voor een bijtelling, aldus een woordvoerder donderdag.

De minister wijst erop dat er eerder gezegd is dat de superschone auto's nul procent bijtelling zouden hebben. Daarop zijn door bedrijven, zoals auto- of ict-bedrijven, investeringen gedaan.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) voerde voor de superschone auto's voor leaserijders een nultarief in voor privégebruik van de auto. Maar VVD, CDA en PVV vinden dat principieel onjuist.

Een auto van de zaak is loon in natura en de ontvanger zou daar iets voor moeten betalen, al is het maar 7 procent, vinden ze.

Verzet

Verschillende organisaties, waaronder de BOVAG, de ANWB en Natuur & Milieu, verzetten zich tegen de bijtelling en stuurden de Tweede Kamer deze week een brief.

De maatregel heeft een negatieve invloed op de introductie van het elektrisch rijden, vinden zij. Ook prins Maurits ondertekende de brief als voorzitter van het Formule E-Team.

Inspanningen

Rotterdams wethouder van duurzaamheid en ambassadeur van het eerste elektrisch vervoerscentrum in Nederland Alexandra van Huffelen (D66) is blij met de inspanningen van Verhagen om het fiscale voordeel voor superschone auto's te behouden.

''De spelregels worden nu veranderd terwijl we al een tijd onderweg zijn. Terugdraaien van afspraken werpt ons jaren terug in de tijd. Gezien alle uitdagingen die met name grote steden hebben om de luchtkwaliteit te verbeteren, is nul procent bijtelling nodig om elektrisch rijden voor iedereen mogelijk te maken'', aldus Van Huffelen.

Naar verwachting is vrijdag duidelijker of Verhagen de partijen toch heeft weten te overtuigen.