DEN HAAG - Directeur Raymond Gradus van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA denkt dat het goed is als zijn partij voor een volgende kabinetsperiode nadenkt over de kwetsbaarheid van te veel lenen, zoals ontstaat door de hypotheekrenteaftrek.

Dat zei hij woensdag in tv-programma Nieuwsuur. Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA pleit al langer voor een zogeheten vlaktaks, waardoor minder inkomstenbelasting wordt betaald en ook minder hypotheekrenteaftrek mogelijk is.

Hierdoor verandert er volgens hem niks aan het fiscale aftrek op woningbezit, maar neemt wel de prikkel af om zoveel mogelijk te lenen. ''Deze tijd geeft natuurlijk wel aan dat er een kwetsbaarheid zit in te veel schulden'', stelt hij.

''Het CDA is op dit moment aan het nadenken over de toekomst. In die exercitie zou het goed passen om na een volgende kabinetsperiode voorstellen te doen en goed na te denken hoe dat is vorm te geven'', aldus Gradus. Het kabinet heeft afgesproken deze regeerperiode niet aan de hypotheekrenteaftrek te tornen.