AMSTERDAM - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) handelt niet volgens de wet bij het natrekken van kandidaat-bewindslieden.

Dat concludeert de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een woensdag verschenen rapport.

De AIVD trekt tijdens de kabinetsformatie kandidaat-bewindslieden na en brengt daarover verslag uit aan de beoogd premier. Dat hoort schriftelijk te gebeuren, maar in de praktijk verstrekt het hoofd van de AIVD de informatie mondeling aan de secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Deze werkwijze 'schiet in ernstige mate tekort', vindt de CTIVD.

Politieke gevoeligheid

Bij de kabinetsformatie in 2007 zijn 38 kandidaten voor een post als minister of staatssecretaris nagetrokken, blijkt uit het rapport. In twee gevallen bleek de kandidaat voor te komen in de systemen van de AIVD. Wie dat waren, waarom zij in het systeem voorkwamen en welke informatie over hen is verstrekt, is niet meer te achterhalen.

"Het valt op dat de gehele procedure op een informele wijze is ingericht", schrijft de CTIVD, die vermoedt dat dat voortkomt uit de politieke gevoeligheid. De commissie vindt dat de gevoeligheid juist een reden is om alles schriftelijk vast te leggen, zoals de wet voorschrijft.

Alleen dan kan de commissie nagaan of het natrekken van de kandidaten volgens de regels is gebeurd.