
Reders voeren druk op voor bewapende beveiliging
De Tweede Kamer debatteert donderdag over de kwestie.
Twee Nederlandse rederijen, Jumbo Shipping uit Rotterdam en Vroon Shipping uit Breskens, hebben aangekondigd bewapende particuliere beveiligers in te zetten om hun onder Nederlandse vlag varende schepen te beschermen tegen Somalische kapers.
Het kabinet weigert tot nu toe bewapende particuliere beveiligers op schepen toe te staan. Landen als Denemarken, Spanje en Noorwegen staan dat wel toe.
Andere vlag
De Groningse rederij Seatrade kondigde ondertussen aan van plan te zijn schepen onder een andere vlag dan de Nederlandse te brengen. Landen als Denemarken, Spanje en Noorwegen staan wel bewapende particuliere beveiligers op schepen toe. Recent is daar het Verenigd Koninkrijk bijgekomen.
Nu steeds meer landen bewapende beveiligers toestaan, komen Nederlandse schepen steeds meer in beeld als doelwit, vreest ook de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). De brancheorganisatie dringt er bij het kabinet al lange tijd op aan om het verbod op bewapende particuliere beveiligers op te heffen.
Het ministerie van Defensie gaat volgend jaar wel 50 teams met mariniers inzetten om ''kwetsbare'' Nederlandse schepen te beveiligen. Maar volgens de reders is dat niet toereikend.
VVD
De VVD wil dat minister Hans Hillen van Defensie de beveiliging van kwetsbare zeetransporten zo snel mogelijk verdubbelt.
''Nu beveiligen we jaarlijks 50 transporten, dat moeten er 100 worden'', aldus Tweede Kamerlid Han ten Broeke. Volgens hem kan die extra inzet worden betaald uit de middelen die eerder al beschikbaar zijn gesteld.
Hij stelt dat Hillen de eerste versnelling heeft gevonden in de strijd tegen piraterij, maar dat het nu zaak is om door te schakelen. De Kamer heeft donderdag een overleg over piraterij.