AMSTERDAM - De 'stoere taal' van de VVD over het aanpakken van dieven leidt ertoe dat mensen het recht in eigen hand nemen.

Dat stellen de PvdA en de SP woensdag in De Telegraaf.

Zij reageren in de krant op een voorval in Amsterdam. Vrijdag mishandelden vier mannen een inbreker in het Amsterdamse Frans Ottenstadion zo ernstig dat hij in coma raakte.

In het complex was de afgelopen weken meerdere keren ingebroken. De mannen hadden de inbreker daarom opgewacht en in elkaar geslagen.

Richtlijn

Een nieuwe richtlijn van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) schrijft sinds dit jaar voor dat slachtoffers van een gewelddadige overval niet meer meteen in de cel worden gezet als ze zich met geweld verweren.

Zij kunnen nog wel worden aangemerkt als verdachte, maar mogen het onderzoek thuis afwachten. In dit geval is deze richtlijn niet toegepast. Er was voor zover bekend geen sprake van noodweer.

Grens

Volgens de SP en de PvdA is de grens nu zoek. "Het idee is ontstaan dat je er maar op los kunt slaan en niet vervolgd hoeft te worden", zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch in de krant. "De minister moet zeggen dat veiligheid een kerntaak van de overheid is."

SP-Kamerlid Ronald van Raak kan zich volgens de krant voorstellen dat 'dit een gevolg is van een minister die zegt dat je geweld tegen inbrekers mag gebruiken'. "Ik heb liever dat de minister zegt dat je mensen aan moet houden in plaats van verrot slaan."

De VVD voelt zich niet aangesproken. "Iedereen met een beetje normaal verstand weet dat gepast verdedigen van lijf en leden iets anders is", zegt een woordvoerder in De Telegraaf.