DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt het een ''grove schande'' dat Egypte zijn fractiegenoot Raymond de Roon een visum heeft geweigerd.

Dat liet hij dinsdag weten.

Volgens De Roon is hem een visum geweigerd vanwege uitspraken die hij heeft gedaan. ''Egypte vindt het niet leuk dat ik de verdrijving sinds maart 2011 van 95.000 christenen uit dat land, heb betiteld als etnische zuivering'', aldus De Roon. Vanuit de Kamer en ook de regering is er volgens hem veelvuldig bij de Egyptische autoriteiten op aangedrongen De Roon een visum te verstrekken, maar zonder resultaat.

Hij zou vanaf vrijdag samen met andere Kamerleden een werkbezoek aan Egypte brengen met het oog op de aanstaande verkiezingen daar. Een commissie van de Tweede Kamer heeft dit bezoek aan Egypte inmiddels afgezegd. Dat heeft een woordvoerder van de Kamer dinsdag gezegd.

De commissie wil zelf bepalen wie er in de delegatie zit. Nu er één lid geen visum heeft gekregen, is besloten helemaal niet te gaan.

Contact

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken betreurt het dat Egypte weigert een visum te geven aan PVV-Tweede Kamerlid Raymond de Roon. De bewindsman heeft die teleurstelling ook geuit tegen zijn Egyptische ambtsgenoot Mohammed Kamel Amr.

Rosenthal liet dinsdag weten dat hij in de afgelopen dagen in contact met Amr erop heeft aangedrongen dat alle leden van de Kamerdelegatie een visum zouden krijgen voor een werkbezoek aan Egypte. De minister heeft dat ook bepleit tijdens zijn ontmoeting met Amr vorige week in Caïro.

Rosenthal begrijpt het besluit van de Kamerdelegatie om het bezoek aan Egypte af te zeggen nu één van de leden geen visum krijgt. ''Dit besluit van Egypte is teleurstellend, omdat dergelijke bezoeken bijdragen aan de onderlinge betrekkingen'', aldus Rosenthal. De Roon heeft volgens hem als Kamerlid gebruik gemaakt van zijn democratisch recht om zijn mening te geven.

Aanleiding

Volgens De Roon was zijn uitspraak over de verdrijving van tienduizenden christenen uit Egypte sinds maart 2011, die hij als 'etnische zuivering' betitelde, aanleiding om het visum te weigeren.

De Egyptische ambassade in Nederland was niet bereikbaar voor commentaar. De diplomatieke vertegenwoordiging in Den Haag is een paar dagen dicht in verband met het islamitische Offerfeest.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders noemt de weigering van Egypte om een visum af te geven "kleinzielig". Dat zei hij in het Kamergebouw over het besluit van Egypte om dit reisdocument niet te verstrekken aan zijn fractiegenoot Raymond de Roon.

Volgens Wilders is dat een grove schande en toont het aan dat er in Egypte niets is veranderd na de val van het regime. Het nieuwe bewind is ''net zo barbaars'' als het vorige, aldus Wilders.

Het zou minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken sieren als hij protest aantekent bij Egypte, aldus Wilders. De PVV-leider vindt het goed dat de Kamerdelegatie heeft besloten niet naar Egypte te gaan nu een van de leden het land niet in mag.

De Roon had een opmerking gemaakt over kopten, waar hij volgens Wilders groot gelijk in heeft. ''Die worden daar inderdaad bij bosjes vermoord'', aldus Wilders.

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten