DEN HAAG - De PVV wil af van een regeling voor Turkse Nederlanders, die bij Defensie renteloos kunnen lenen om hun dienstplicht in Turkije af te kopen. 

Dat stelde Tweede Kamerlid Marcial Hernandez maandag in een overleg met minister Hans Hillen (Defensie).

''Nog steeds betalen Henk en Ingrid mee aan de verdediging van Turkije'', aldus Hernandez. Hij wil dat Turkse Nederlanders hun Turkse paspoort inleveren om onder de dienstplicht uit te komen in plaats van die af te kopen.

Renteloos 

De minister was niet meteen te porren voor het afschaffen van de regeling voor medewerkers van Defensie, omdat deze in het verleden op verzoek van de Tweede Kamer is ingesteld. Op het moment wordt van de mogelijkheid om renteloos te lenen geen gebruik gemaakt, stelde Hillen. Hij laat het aan de Kamer over om een besluit te nemen over de regeling.

Hernandez hoopt op steun van de PvdA en het CDA. Angelien Eijsink, Tweede Kamerlid van de PvdA, gaf aan met de huidige tekst van de motie van de PVV niet te kunnen leven. Hernandez stelde daarop te gaan bekijken of hij de tekst wil aanpassen.

Vrijstelling

Turken die niet in Turkije wonen moeten net als andere Turken gewoon hun dienstplicht van doorgaans 15 maanden vervullen. Vaak kunnen ze het echter afkopen voor 5000 euro en een verkorte militaire training volgen van 21 dagen.

In het verleden heeft Nederland geprobeerd om vrijstelling te krijgen voor Turkse Nederlanders, maar dat is niet gelukt. Het ontlopen van de militaire opleiding is in Turkije strafbaar.