DEN HAAG - Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) gaat het taxivervoer voor ouderen en mensen met een chronische ziekte of handicap (Valys), openbaar aanbesteden.

Ze doet dat om ook na 1 april 2013, wanneer het huidige contract eindigt, een goede voorziening te waarborgen voor deze groep die niet overal terecht kan in het openbaar vervoer.

De bewindsvrouw meldt de Tweede Kamer maandag dat ze het liefst ziet dat gemeenten zich ontfermen over Valys.

Maar omdat die wel de tijd moeten hebben om zich daar grondig op voor te bereiden en 2013 al nadert, gaat ze toch aanbesteden.

Onvoldoende zekerheid

''Ik heb nu onvoldoende zekerheid dat er op 1 april 2013 een gemeentelijk georganiseerde voorziening is voor de mensen die dit echt nodig zullen hebben.''

Aanbesteden heeft wel een beperking, vindt de staatssecretaris. De bezuinigende Rijksoverheid heeft financieel mogelijk minder te bieden dan de gemeenten.

Om de kosten te drukken, beperkt ze in 2012 het aantal te reizen kilometers met de gewone Valyspas, die nodig is voor dit vervoer, tot 450 in plaats van 750 kilometer; de hoogste pas blijft echter goed voor 2250 kilometer.