BRUSSEL - Griekenland moet duidelijk maken dat het land het meent met de afgesproken bezuinigingen en hervormingen in ruil voor noodsteun uit Europa.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei maandag bij aankomst bij de vergadering van ministers van Financiën van eurolanden dat hij garanties van de Grieken wil hebben.

''Allereerst zullen we duidelijk maken dat wij alleen onder de voorwaarden die de internationale gemeenschap heeft gesteld, door kunnen gaan met de steun'', aldus De Jager. Hij verwacht echter dat de Grieken de garanties maandag nog niet kunnen geven.

Monster

Alle grote Griekse politieke partijen moeten hun bereidheid om de afspraken na te komen uitspreken, aldus de minister. ''Griekenland is aan zet en moet met brede politiek steun gaan leveren.

Zodat wij ook zeker weten dat de verkiezingen niet het feestje kunnen verstieren'', aldus De Jager, die de Europese schuldenproblematiek bestempelde als ''een veelkoppig monster''.

De eurolanden schortten de uitbetaling van de volgende termijn van 8 miljard euro aan noodsteun aan Griekenland op nadat de politieke situatie in het land sterk veranderde. De Jager denkt dat het wel een ,,paar dagen of misschien nog iets langer'' zal duren voordat duidelijk is of alle Griekse partijen achter de afspraken staan.

Geen eindbesluit

Naar verwachting zal er maandagavond geen eindbesluit over de uitbetaling worden gedaan, zo temperde de voorzitter van de vergadering Jean-Claude Juncker al de verwachtingen. De 8 miljard die Griekenland voor half december nodig heeft, maakt deel uit van het totale noodpakket van 110 miljard euro dat het land in het vooruitzicht is gesteld.

Ook Italië zal maandagavond besproken worden, aldus De Jager. Het is belangrijk dat het land duidelijk maakt welke hervormingen en bezuinigingen het gaat doorvoeren om het vertrouwen op de financiële markten te herwinnen. Dat is een tijdrovend proces, aldus de minister.

Bekijk onze special over Griekenland en de Schuldencrisis.