DEN HAAG - De drie kandidaten die PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen willen opvolgen, zijn bekend.

Tweede Kamerlid Hans Spekman maakte zijn kandidatuur vrijdag al kenbaar. Maandag bevestigden Piet Boekhoudt en René Kronenberg dat ook zij in de race zijn.

Boekhoudt (64) en Kronenberg (40) geven beiden aan dat ze de partij willen vernieuwen. Tot zondag kon er worden gereageerd op de vacature. 16 november worden de namen van de kandidaten officieel bekendgemaakt en na een ledenraadpleging wordt 21 december bekend wie de nieuwe voorzitter is.

Piet Boekhoudt is voorzitter van de PvdA-afdeling in Groningen. René Kronenberg maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.

Kronenberg

Kronenberg geeft aan dat hij ''van de moderne PvdA'' is. Hij wil een nieuwe ''schwung'' geven aan de partij door en proberen '',nieuw leven in de brouwerij'' te brengen.

''De partij moet frisser en aantrekkelijker worden. Dus we moeten weg van de vergadertafel en de kiezers weer opzoeken." Als hij voorzitter wordt, wil Kronenberg koers geven aan de partij en de Tweede Kamerfractie. ''Maar mijn doel is niet het 31ste Kamerlid te worden.''

Boekhoudt

Kandidaat Boekhoudt (64) streeft naar vernieuwing in de PvdA. Hij is initiatiefnemer van recente gesprekken in verschillende afdelingen over de identiteit van de partij, omdat hij zich ''behoorlijk zat te storen over de huidige koers''.

Boekhoudt wil de partij terugbrengen naar de basis, waarmee hij de leden in de regio bedoelt. ''Zij zijn de ruggengraat van de partij. Het is broodnodig dat wij er weer toe doen'', stelt hij.

Nu wordt er volgens Boekhoudt te veel vanuit 'Amsterdam' opgelegd. Dat moet veranderen. ''Niet meer top-down, maar in samenspraak met de leden komen tot besluitvorming.''

Partijcongres

De nieuwe voorzitter treedt op het partijcongres van 21 januari in functie. Op die dag neemt de huidige voorzitter Lilianne Ploumen afscheid.

Ook reageerden tot zondag middernacht zes personen op de functie van internationaal secretaris en meldden zich 20 kandidaten voor overige functies in het partijbestuur.