DEN HAAG - De VVD wil dat een admiraal zich voortaan gaat bezighouden met het bedrijfsleven.

''Een generaal minder voor Hillen en een generaal meer voor de bedrijven'', aldus Tweede Kamerlid Han ten Broeke maandag, verwijzend naar minister Hans Hillen van Defensie.

Volgens de liberaal helpt het altijd goed bij het sluiten van internationale deals als er een minister of staatssecretaris meereist met de bedrijven.

Omdat dit niet altijd tot de mogelijkheden behoort, kan een speciale admiraal uitkomst bieden. Admiraal is de hoogste rang bij de marine, ''maar het mag ook een drie-sterrengeneraal zijn'', vindt Ten Broeke.

Groei

''Er zijn veel te veel generaals, dus we willen nu een generaal die zichzelf terugbetaalt'', stelt de VVD'er. ''Defensie is in het Westen een krimpmarkt, maar elders is er nog veel groei.

Daar kan Nederland van profiteren, bijvoorbeeld met de verkoop van overtollig materieel'', zegt Ten Broeke.

Deuren

De export-admiraal kan er ook voor zorgen dat in het buitenland de deuren voor bedrijven openzwaaien. Dat is gunstig voor grote bedrijven, zoals Damen Shipyards, Ten Cate of Stork. Maar ook kleine bedrijven kunnen er baat bij hebben, stelt het Kamerlid.

Als voorbeeld geeft Ten Broeke het bedrijf Photonis uit Groningen. ''Dat bedrijf is wereldmarktleider in optische apparatuur, zoals nachtkijkers. De concurrentie in Duitsland kan exporteren naar India, maar zij niet. Voor hen kan een admiraal het verschil maken'', zegt Ten Broeke.

Bezuinigen

De VVD wil tijdens het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer maandag verder voorstellen om minder te bezuinigen op reservisten. Op die manier kunnen er meer reservisten trainen en kunnen zij dus ook vaker in het veld worden ingezet.

Het Nederlandse leger telt rond de 120 generaals. Door de bezuinigingen bij Defensie zullen er daar ongeveer 80 van overblijven.