DEN HAAG - Defensie moet werk gaan maken van een onafhankelijke inspectiedienst. Dat vindt Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van de PvdA.

Zij wil dat het takenpakket van de inspecteur-generaal van de krijgsmacht wordt uitgebreid. ''Een upgrade tot een inspectiedienst'', aldus Eijsink maandag.

Een onafhankelijke inspectiedienst is volgens de PvdA'ster hard nodig, onder meer om toezicht te houden op de reorganisatie die Defensie doormaakt. Defensie moet de komende 4 jaar 1 miljard euro bezuinigen en daarom worden 6000 mensen ontslagen.

De inspecteur-generaal kijkt niet naar de financiën en processen binnen Defensie, stelt Eijsink. ''Hij is adviseur van de minister en gaat over personele zaken, maar heeft bijvoorbeeld niet meegewerkt aan de evaluatie van de missie in Uruzgan.''

Nodig

Volgens Eijsink is een onafhankelijke inspectiedienst bij Defensie nog eens extra hard nodig, omdat de organisatie naar binnen is gericht.

''Het is anders dan bij onderwijs en zorg, waar je gewoon een ziekenhuis of school binnen kunt lopen om daar met mensen te spreken. De 65.000 mensen die bij Defensie werken zijn ambtenaar en mogen officieel niet met volksvertegenwoordigers praten'', aldus Eijsink.

Serieus

Bovendien worden de rapporten van de inspecteur-generaal niet serieus genoeg genomen, vindt Eijsink. ''Dat is wel anders dan bij de inspectie voor het onderwijs, daarover is altijd wel reuring als er een rapport uitkomt.''

Door de inspecteur-generaal meer tanden te geven, hoopt Eijsink als politicus ook meer grip te krijgen op Defensie.

Huidig

De huidige inspecteur-generaal heeft drie taken: hij adviseert de minister, bemiddelt tussen de organisatie en de werknemers en heeft aandacht voor veteranen.

De inspecteur legt direct verantwoording af aan de minister. Daardoor wordt volgens Defensie zijn onafhankelijkheid gegarandeerd.