AMSTERDAM - De PvdA inventariseert maandag hoeveel kandidaten zich hebben gemeld voor het voorzitterschap van de partij. 

Belangstellenden kunnen zich zondag tot middernacht aanmelden. "Morgenochtend legen we de brievenbus", liet een woordvoerder van het partijbestuur weten.

Tot nu toe heeft één kandidaat zich gemeld. Tweede Kamerlid Hans Spekman maakte zijn kandidatuur vrijdag officieel bekend. De 45-jarige Spekman richt zich in het parlement vooral op asiel- en immigratiebeleid en armoedebestrijding. Voordat hij in 2006 tot de Kamer toetrad was hij wethouder in Utrecht.

Lilianne Ploumen, de huidige partijvoorzitter, kondigde haar vertrek vorige maand aan. Kort daarna spuide ze forse kritiek op fractieleider Job Cohen, die volgens haar onzichtbaar is als politiek leider.

Leden

Als zich naast Spekman nog andere geschikte kandidaten melden, worden de leden van de PvdA in december geraadpleegd over hun voorkeur. De opvolger van Ploumen wordt formeel gekozen in januari op het partijcongres in Den Bosch, waar zes plekken in het elfkoppige partijbestuur worden ingevuld.

De kandidaatstellingscommissie staat onder voorzitterschap van oud-burgemeester van Lelystad Chris Leeuwe.