DEN HAAG - De SP wil de wapenexport vanuit Nederland naar Griekenland opschorten, omdat het land in financiële nood verkeert.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk vindt het discutabel om wapens te verkopen aan een land in crisis. Dat zei hij zondag, een dag voordat de Kamer praat over de begroting van het ministerie van Defensie.

Vorig jaar verstrekte Nederland volgens Van Dijk ter waarde van ruim 150 miljoen euro aan wapenexportvergunningen voor Griekenland.

Het ging onder meer om software, onderdelen voor radars en onderdelen voor afweergeschut.

Economisch vermogen

Volgens het beleid moet Nederland bij het verkopen van wapens en andere militaire goederen rekening houden met het economische vermogen van het ontvangende land. Omdat Griekenland lid is van de NAVO hoeft aan dit criterium echter niet te worden voldaan.

''Zou het vanwege de extreme economische omstandigheden, niet goed zijn als dit criterium ook voor Griekenland geldt'', vraagt Van Dijk zich af.

Nederland exporteerde volgens het ministerie van Economische Zaken in 2010 voor 1 miljard euro aan wapens en andere militaire goederen. Een jaar eerder eindigde de teller op 1,4 miljard.

Dossier Griekenland