AMSTERDAM - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft sinds 2004 bijna dertien miljoen euro uitgegeven aan extern ingehuurde directeuren en managers.

Sommigen van hen verdienden meer dan de geschorste bestuursvoorzitter Nurten Albayrak, wier beloning riant boven de balkendenorm uitsteeg.

Dat blijkt uit een overzicht van het COA dat de NOS zondag online heeft gezet. De tabel komt uit een brief van Albayraks tijdelijke opvolger Harry Paul aan minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en dateert van 11 oktober.

Leers zei eerder dat Albayrak onjuiste informatie over haar salaris heeft gegeven.

Schorsing

Albayrak zwaaide sinds 2004 de scepter bij het COA. Tot haar schorsing werden 37 mensen ingehuurd als directeur of manager. In de meeste gevallen was dit voor één of twee jaar, maar één adviseur werd zeven jaar ingehuurd.

Het COA gaf hier ruim twee miljoen euro aan uit. In 2008 kostte deze adviseur 389 duizend euro.

Personeelskosten

Vorig jaar waren er negen externen als directeur of manager in dienst, die in totaal voor ruim twee miljoen euro op de balans stonden.

Dat is exclusief extern ingehuurd personeel voor lagere functies. De totale personeelskosten van het COA bedragen 127 miljoen euro, aldus de NOS.