Teeven bekijkt berechting tieners door leeftijdsgenoten
Tieners berechten daar tieners wegens lichte vergrijpen. Getraind door en onder leiding van volwassenen, dat wel.
Zaken die in ons land door de HALT-bureaus worden afgehandeld (vernieling, winkeldiefstal, overlast door vuurwerk) zijn naar de smaak van Marcouch ook kwesties voor een Nederlandse jeugdrechtbank.
Het landelijk bureau van HALT staat er naar eigen zeggen al heel positief tegenover.
Extra serieus
Marcouch denkt dat de beklaagden de kritiek van leeftijdgenoten extra serieus zullen nemen. ''En ze kunnen in elk geval niet tegen de rechters zeggen: u bent toch zelf ook jong geweest.'' Bovendien heeft het fenomeen voor alle deelnemers effect.
''De rechtsprekende jongeren laten zien dat zij zich distantiëren van hun criminele leeftijdgenoten. Ook biedt dit programma jongeren die een carrière in het recht ambiëren de kans om kennis te maken met het justitieel apparaat.''
Excuusbrief
Marcouch deed het idee op tijdens een werkbezoek aan de Verenigde Staten en zag verdachten, advocaten, griffiers en jury's tussen de 14 en 18 jaar oud. Hij hoorde straffen uitdelen van de verplichting een excuusbrief te schrijven tot een taakstraf.
Net als bij de HALT-aanpak in Nederland levert een 'veroordeling' door de 'teen courts' in Amerika de boosdoener geen strafblad op. En ook daar is vooral het maken van excuses belangrijk, omdat het slachtoffer dan ziet dat er iets met zijn klachten gebeurt.
Confronterend
Directeur Arina Kruithof van HALT meldt dat het ministerie al contact heeft opgenomen om te bezien wat er kan worden gedaan. Juist tussen 12 en 18 jaar ben je op zoek naar je grenzen en een jeugdrechtbank is heel confronterend, vindt Kruithof.
Voor de beklaagde omdat hij door leeftijdsgenoten ter verantwoording wordt geroepen, maar voor degene die rechter speelt ook. Die moet heel goed zijn verantwoordelijkheden beseffen en alles in ogenschouw nemen om een geschikte straf te vinden. ''Het leereffect is dus heel groot.'''
Verzonnen zaken
Kruithof is ook voorstander van verzonnen zaken om door jongeren te laten berechten. Bureau HALT speelt er sinds enkele dagen op in met een site, waarin kinderen in de huid van de 'vuurwerkrechter' kunnen kruipen.
De Raad voor de Rechtspraak vindt de ontwikkeling 'zeer interessant' en vindt het goed dat de mogelijkheden worden verkend.