AMSTERDAM - Politiek leider van het CDA Maxime Verhagen kwam uiteindelijk met het voorstel de Angolese asielzoeker Mauro in Nederland een studievisum aan te laten vragen.

"Ik heb de oplossing aangedragen en die is uiteindelijk gekozen", zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

De situatie van de 18-jarige Mauro houdt de politiek al weken bezig. Het CDA kwam dinsdag na een hoogoplopend intern conflict tot de conclusie dat Mauro geen asiel kan krijgen, maar wel in Nederland een studievisum mag aanvragen. Normaal gesproken moet dat in het land van herkomst.

Op de vraag of de kwestie nu naar tevredenheid is opgelost wilde Verhagen niet direct ja of nee zeggen. Hij wees erop dat het conflict het CDA lang verdeelde.

Emotionele discussie

"Maar het is mooi dat we elkaar hebben gevonden, het is een heel emotionele discussie. Het is goed dat we hebben gezocht naar een oplossing die recht doet aan de emoties en die toch in de regels past."

Cabaretier en schrijver Vincent Bijlo, ook in de uitzending, merkte op dat hij de gevonden oplossing 'merkwaardig' vond. Verhagen zei zich dat goed te kunnen voorstellen, maar wees erop dat het een lastige kwestie was.

Oplossing

Of Mauro door de oplossing in Nederland kan blijven, staat overigens nog niet vast. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zei vrijdag voor de camera van RTL dat niet zeker is dat Mauro in Nederland een visum kan aanvragen.

"Als de Tweede Kamer mij vraagt ergens goed naar te kijken, dan doe ik dat, maar wel zodanig dat het past binnen de regels", zei de minister. Leers zei ook te hopen dat Mauro snel een studievisum aanvraagt.