HILVERSUM - Senator Jan Nagel van 50PLUS hekelt de manier waarop de SGP in de Eerste Kamer zich opstelt tegenover het minderheidskabinet van VVD en CDA.

De SGP heeft een zetel in de Senaat en kan de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV aan een meerderheid helpen.

Dat leidt soms tot vermakelijke taferelen, betoogde Nagel zaterdag tijdens het eerste partijcongres van 50PLUS in Hilversum.

Volgens Nagel komt de SGP bij de beoordeling van een kabinetsplan steevast eerst met bijna onoverkomelijke bezwaren. Dat leidt volgens hem opvallend genoeg niet tot paniek bij premier Mark Rutte, want later in het debat laat de SGP dan weten alsnog met het voorstel in te kunnen stemmen.

Koest

''Zo heeft de SGP de garanties in de orde van 'het kookpunt van water blijft 100 graden' en 'de rechte hoek blijft 90 graden' binnengehaald'', aldus Nagel. In zijn ogen wordt de SGP koest gehouden met de belofte dat er minder koopzondagen komen.

''Het kabinet doet alles liever dan iets voor de ouderen overhebben en schurkt zonder enige rem in volle drift tegen de SGP aan.''

D66

Nagel heeft ook kritiek op D66, die hij ''de ware vijand van de ouderen'' noemde omdat die partij een verhoging van de AOW niet steunde.

50PLUS vindt sowieso dat de ouderen door het kabinet en de rest van de politiek vergeten worden. Volgens Nagel gaan juist de ouderen er het meest op achteruit in koopkracht.

De senator verwacht dat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV haar langste tijd heeft gehad. Hij rekent voor volgend jaar al op verkiezingen.

50PLUS bezet nu één zetel in de Eerste Kamer. Kees de Lange van 50PLUS bemachtigde echter via de Onafhankelijke Senaatsfractie ook een zetel. In de Tweede Kamer is 50PLUS niet vertegenwoordigd.