DEN HAAG - De VVD wil het CIZ, het Centrum Indicatiestelling Zorg, compleet afschaffen. Volgens Tweede Kamerlid Tamara Venrooy zorgt het centrum voor onnodige bureaucratische rompslomp voor patiënten.

De huisarts kan volgens haar prima bepalen of een patiënt recht heeft op langdurige zorg. Venrooy bevestigde zaterdag een bericht hierover in Trouw.

Venrooy wil dat de zorgverzekeraars de controle op de besluiten van de huisartsen gaan uitvoeren. ''Als ze bijvoorbeeld zien dat er een praktijk is die heel veel hulp goedkeurt, dan kunnen ze daar eens naar kijken'', aldus Venrooy, die ook daar geen taak meer weggelegd ziet voor het CIZ.

De politica vindt dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid het CIZ zelf op de helling heeft gezet door te besluiten dat 80-plussers voortaan zonder tussenkomst van het centrum bij een verpleeg- of verzorgingshuis kunnen aankloppen. ''Wij geven hiermee het zetje om het centrum helemaal af te schaffen.''

AWBZ

De staatssecretaris besloot vorig jaar het aanvragen van AWBZ-zorg, die dus verloopt via het CIZ, te versimpelen. De helft van de aanvragen zou op korte termijn versneld afgehandeld kunnen worden. Jaarlijks krijgt het CIZ ongeveer een miljoen aanvragen voor hulp te verwerken.

Komende week wordt in de Kamer over de begroting van Volksgezondheid gesproken. Venrooy hoopt dan op steun van andere partijen, bijvoorbeeld van het CDA dat het CIZ eerder al eens een ''bureaucratisch monster'' noemde.

Een voorstel van CDA-Kamerlid Sabine Uitslag om alleen een eerste aanvraag door het CIZ te laten uitvoeren en de herhaling door de huisarts, is volgens de VVD nog onvoldoende. Ook de SP kan een medestander zijn, deze partij wil al jaren van het centrum af.