UTRECHT - Hans Spekman, kandidaat voor het partijvoorzitterschap van de PvdA, wil het ledenaantal van zijn partij in 4 jaar opkrikken van 54.000 naar 100.000.

Verder wil hij het partijkantoor niet langer hebben in de grachtengordel in Amsterdam tussen de toeristen. Volgens hem moet de PvdA op een goedkopere plek gaan zitten ''in een normale wijk, een buurt waar het gebeurt, zoals Bos en Lommer'' in de hoofdstad.

Dat heeft Spekman, nu Tweede Kamerlid voor de PvdA, vrijdag gezegd. Hij stelt dat onder het huidige kabinet zaken als armoedebeleid worden afgebroken en dat de PvdA daartegenin moet gaan.

Om een tegenbeweging te vormen, moet de partij volgens de PvdA'er groeien en ''dat begint allemaal met zelfbewustzijn en vertrouwen''. Hij stelt ''een pesthekel'' te hebben aan verliezen en wijst erop dat het nu niet goed gaat met de partij.

Stemmen

Volgens Spekman moeten leden actiever worden geworven. Bij de verkiezing van de PvdA-lijsttrekker wil hij naar het voorbeeld van de Franse Socialistische Partij ook niet-leden laten stemmen.

Verder moet de partij actiever worden met ombudswerk, zodat sneller wordt geconstateerd waar het in de samenleving misgaat.