DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft afgelopen week zelf gebeld met de Griekse premier George Papandreou om hem te bewegen van een referendum over het steunpakket af te zien.

Dat laat hij weten in zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Volgens de premier was er sprake van een behoorlijke diplomatieke druk.

Hij noemt het voornemen voor een referendum 'bizar'. Volgens Rutte is het een goede zaak dat het referendum nu van de baan lijkt. "Het is van belang dat Griekenland de verplichtingen onverkort en onverwijld nakomt", aldus Rutte.

Rutte wilde zich niet uitspreken of hij nog vertrouwen heeft in de Griekse politieke leiding.

Afgelopen week zorgde de Griekse premier voor grote opschudding op de Europese markten met zijn voorstel voor een referendum. Twee dagen later slikte hij zijn plan weer in toen duidelijk werd dat de oppositie het reddingsplan steunt.

Italië

Rutte benadrukte tijdens de persconferentie dat ook in het geval van Italië de vinger aan de pols gehouden wordt. Hij zegt een voorstander te zijn van een toezichtsrol voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Rutte zei dat de stabiliteit van de euro belangrijker is dan de positie van Griekenland binnen de eurozone.