AMSTERDAM - De Haagse VVD-gemeenteraadsfractie wil dat de gemeente gaat bekijken of het Koninginnedagfeest van Radio 538 naar de hofstad kan worden gehaald.

Daarmee reageert VVD-Den Haag op het bericht dat Amsterdam het evenement niet meer wil hebben.

Het liberale raadslid Ibo Gülsen vindt het Malieveld in Den Haag geschikt voor dit evenement. Het ligt om de hoek van het Centraal Station en op steenworp afstand van de binnenstad.

Gülsen: "Amsterdam mag dan wel de hoofdstad zijn, maar de koningin woont in Den Haag. Dat moeten we ieder jaar groots vieren.''

Het gemeenteraadslid ziet een goede koppeling met de druk bezochte Koninginnenacht voor zich. “Wellicht kunnen we zelfs een evenement met Radio 538 bedenken voor zowel de Koninginnenacht als Koninginnedag."

Onderzoek

Uit een onderzoek dat de gemeente Amsterdam uit liet voeren bleek dat 76 procent van de Amsterdammers meer kleinschalige evenementen wil op Koninginnedag en dat 68 procent vindt dat de evenementen meer gespreid moeten worden over de stad.

''Er moet meer spreiding komen over de stad en een minder eenzijdige programmering. De massa-evenementen in de binnenstad, veelal met dancemuziek, zijn voornamelijk gericht op een jonge doelgroep. Volgend jaar wil de gemeente in de binnenstad alleen gevarieerde evenementen toestaan met een kleinschalig karakter'', is te lezen op de website van de stad.

Amsterdams gezellig

In de binnenstad blijven evenementen vrij toegankelijk. Van der Laan: "Koninginnedag moet een dag worden waarop Amsterdammers met hun kinderen de stad in gaan. Iedereen is welkom, niemand hoeft zich weggestuurd te voelen. Maar het moet weer Amsterdams gezellig worden."