DEN HAAG - De VVD wil patiënten meer kostenbewust maken door ze bij elke behandeling in het ziekenhuis inzicht te geven in de kosten.

Zo hoopt de regeringspartij dat mensen beter begrijpen hoeveel de zorg kost en waarom de overheid op de uitgaven wil letten.

De liberalen hopen ook dat patiënten zo zelf gaan controleren of de juiste kosten in rekening worden gebracht.

Dit gaat Tweede Kamerlid Anne Mulder van de VVD volgende week voorstellen bij de behandeling van de begroting Volksgezondheid, aldus een VVD-woordvoerder vrijdag na een bericht van de NOS.

Schippers

Volgens een woordvoerder van Schippers kijkt de minister ''serieus naar alles wat kan bijdragen aan kostenbeheersing in de zorg en dus ook naar dit plan''.

Regeringspartner CDA steunt het pleidooi van de VVD. CDA-Kamerlid Margreeth Smilde was volgens haar woordvoerster van plan een soortgelijk voorstel te doen in het debat met Schippers over de begroting Volksgezondheid.

De SP reageert sceptisch. Ook PvdA-Kamerlid Eeke van der Veen reageert terughoudend. Op zich is het volgens hem een prima idee. Alleen wordt er volgens de PvdA'er al 30 jaar over gesproken en ook al veel aan gedaan.

''Maar in praktijk blijkt het nog lastig door verandering van regels, afspraken met zorgverzekeraars en zorgaanbieders en soms ook door onwil bij de partijen.''

Zorgkosten

VVD'er Mulder geeft aan dat de zorgkosten explosief stijgen. ''Dat is een tikkende tijdbom onder de collectieve uitgaven. Maar dat besef is er niet onder de bevolking. Mensen willen geen hogere premie betalen, en ze willen niet bezuinigen op de zorg. Maar die twee gaan niet samen. Er moet iets gebeuren'', stelt hij.

Zowel Mulder als zijn CDA-collega Smilde wil ook dat mensen beter de rekening kunnen controleren die door ziekenhuizen bij hun zorgverzekeraar wordt gedeclareerd.

Daarbij benadrukt de VVD'er dat het niet de bedoeling is ''dat iemand die met bijvoorbeeld een hartaanval bij het ziekenhuis komt, eerst een rekening onder zijn of haar neus gedrukt krijgt.''