DEN HAAG - Onder bepaalde omstandigheden is draagmoederschap in Nederland toegestaan, maar de regels eromheen laten nog heel wat te wensen over.

Commercieel draagmoederschap is sowieso uit den boze, maar als er geen winstbelang bij komt kijken, mag het wel. Bekendmaken dat je beschikbaar bent om een baby te dragen voor een ander, mag dan weer niet.

Dat moet anders, vindt een groep Nederlandse draagmoeders. Naar aanleiding van werelddraagmoederdag (vrijdag 4 november) sturen ze een brief naar staatssecretaris Fred Teeven van Justitie waarin ze pleiten voor heldere regels omtrent draagmoederschap.

''Nu is het nog zo dat als wensouders tijdens of na de zwangerschap besluiten dat ze het kindje toch niet willen, de draagmoeder het moet houden. Terwijl het mogelijk biologisch niet eens haar eigen kind is'', vertelde een woordvoerster van de draagmoeders donderdag. ''Als een kind bijvoorbeeld gehandicapt blijkt te zijn, kan dat gebeuren.''

Twee manieren

Draagmoederschap is mogelijk op twee manieren. Laagtechnologisch draagmoederschap houdt in dat de draagmoeder bevrucht wordt met het sperma van de wensvader. Biologisch gezien is het dus ook haar kind.

Bij hoogtechnologisch draagmoederschap, wordt een eicel van de wensmoeder bevrucht met een zaadcel van de wensvader en wordt de embryo die daaruit ontstaat, in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Die draagt dan een kind waaraan ze niet biologisch verwant is.

Rechter

''Het is nu zo dat een vrouw na de bevalling aan een rechter moet verklaren dat ze niet in staat is om het kind dat ze voor een ander heeft gedragen op te voeden. Dat is heel scheef, want de meeste draagmoeders hebben zelf al gewoon kinderen. Dat kan wettelijk allemaal veel beter geregeld worden'', vindt de woordvoerster. Ze is zelf in gesprek met een stel om draagmoeder voor hen te worden.

''Ik heb al drie kinderen en ben wel klaar, maar ik vind het geweldig om zwanger te zijn. Ik heb ook in mijn nabije omgeving meegemaakt hoe moeilijk het is om ongewenst kinderloos te zijn. Ik wil mensen die dit meemaken helpen.''