DEN HAAG - Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA stelt zich verkiesbaar voor het partijvoorzitterschap.

Bronnen binnen de PvdA hebben donderdag een bericht hierover van RTL Nieuws bevestigd.

De PvdA heeft een nieuwe partijvoorzitter nodig omdat de huidige voorzitter Lilianne Ploumen vorige maand aankondigde dat ze op 21 januari vertrekt. Officieel heeft nog niemand zich gekandideerd bij het partijbureau, aldus een woordvoerster van de partij.

Kandidaten kunnen zich tot komende zondag middernacht melden. Daarna bekijkt een commissie wie voldoet aan het profiel. De partij maakt van hen op 18 november de namen bekend. Die kandidaten gaan daarna zeker vijf keer met elkaar in debat.

Helder leiding

Via een ledenraadpleging wordt de nieuwe voorzitter gekozen; de winnaar wordt op 21 december bekendgemaakt. De nieuwe voorzitter treedt op het partijcongres van 21 januari in functie.

In de profielschets staat dat de PvdA op zoek is naar een ''gezaghebbende voorzitter die via collegiaal bestuur helder leiding kan geven aan de partij''.

Spekman licht vrijdag toe waarom hij voorzitter wil worden. Volgens zijn woordvoerder zal hij daarbij zijn plannen met de partij presenteren. Ook kan de PvdA'er dan antwoord geven op de vraag op welk moment in de race naar het partijvoorzitterschap hij denkt zijn Kamerlidmaatschap op te moeten geven, omdat de twee functies niet te combineren zijn.