AMSTERDAM - De nieuwe generatie van de gevechtsstraaljager Joint Strike Fighter F-35 (JSF) is een gevaar voor piloten.

Dat stelt Michael Gilmore, hoofd wapentester van het Amerikaanse ministerie van Defensie, volgens Wired. Nederland is van plan twee JSF-vliegtuigen aan te schaffen.

In een memo van 21 oktober zou Gilmore hebben gevraagd de testvluchten met de F-35A tien maanden uit te stellen. Hierdoor zouden ontwikkelaars en testers meer tijd moeten krijgen om potentiële gebreken op te lossen.

Memo

In de memo, die in handen kwam van de waakhond Project on Government Oversight, stelt Gilmore verder dat het vliegen in een onvolledig getest vliegtuig de kans op een ongelukkige uitkomst vergroot.

De toekomstige JSF-piloten zouden deze herfst met de tests beginnen, maar volgens Gilmore zou het ontwerp van de nieuwe serie vliegtuigen niet de benodigde veiligheid bieden. De klachten van de regeringsmedewerker behelzen onvolledige vlieginstructies, niet geteste schietstoelen en een slecht functionerende generator.

De ontwikkelaars van de F-35, de Amerikaanse luchtmacht en Lockheed Martin, spreken de vrees van Gilmore tegen. Een uitstel van de testen zou mogelijk ook een uitstel van de oplevering van de toestellen kunnen betekenen.

De ontwikkeling loopt nu al vijf jaar achter. De Amerikaanse luchtmacht wil komend voorjaar dertig F-35 vliegtuigen aanschaffen, meldt Reuters.

'Onverstandig'

In augustus 2012 en maart 2013 zullen de Nederlandse toestellen naar verwachting gereed zijn. Volgens Groen Links wordt ook aan de veiligheid van deze toestellen getwijfeld. De partij roept op om te stoppen met het JSF-project. 

“Het is onverantwoord vast te houden aan de geldverslindende JSF. Niet alleen in tijden van bezuinigingen is dit onverstandig maar door de haast die er blijkbaar is, kunnen vliegers ook gevaar lopen”, zegt GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed.