AMSTERDAM - Het kabinet wil de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Kunduz uitbreiden.

Volgens de Volkskrant hebben ministers in de afgelopen dagen persoonlijk gesprekken gevoerd met de politieke partijen die nodig waren voor de meerderheid die begin dit jaar instemde met de trainingsmissie.

Het kabinet stuurt een dezer dagen een brief aan de Tweede Kamer waarin wordt voorgesteld om meer Afghaanse agenten te gaan trainen, zo schrijft de krant donderdag. Hoeveel meer rekruten er dan worden opgeleid is echter nog onduidelijk.

NAVO

Hoogste NAVO-militair in Brussel Giampaolo Di Paola liet woensdagavond in een interview met EenVandaag weten dat het militaire bondgenootschap Nederland formeel gaat verzoeken om de missie in Kunduz uit te breiden.

Di Paolo spreekt daarover met ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hans Hillen van Defensie en met generaal Peter van Uhm.

De topman hoopt dat Nederland kan kijken of het meer kan doen in Kunduz, bijvoorbeeld op geografisch vlak. “Maar ook in diversiteit van de trainingen, zoals het opleiden van militairen of meer doen aan mentoring.” De keuze is wel aan Nederland, aldus Di Paolo.