DEN HAAG - De subsidies die nodig zijn om bedrijven te laten investeren in groene energie kunnen omlaag. Het subsidiebedrag per kilowattuur groene stroom en per kubieke meter groen gas gaat volgend jaar omlaag.

Tegelijkertijd wordt het bedrag in de subsidiepot verhoogd van 1,5 miljard euro dit jaar naar 1,7 miljard volgend jaar.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer.

De hoeveelheid groene energie die zal worden opgewekt met de 1,5 miljard van dit jaar is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 600.000 huishoudens, het bedrag van volgend jaar voor dat van 700.000 huishoudens.

Oude regeling

De nieuwe subsidieregeling van dit kabinet werkt volgens Verhagen beter dan die van het vorige kabinet. Met de oude regeling zou dit jaar een miljard euro extra nodig zijn geweest om tot hetzelfde resultaat te komen.

In de nieuwe regeling, de SDE+, moeten bedrijven met elkaar concurreren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Bedrijven die de subsidie-euro's het meest efficiënt besteden komen als eerste aan de beurt.

De minister zet volgend jaar in op 7 eurocent subsidie per kilowattuur groene stroom en 48 cent per kubieke meter groen gas. Bedrijven kunnen inschrijven op die bedragen. Als de subsidiepot dan nog niet leeg is, volgt een tweede ronde met hogere bedragen. Dit jaar werd bijna al het geld verdeeld bij de eerste ronde.