UTRECHT - Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) ontloopt zijn verantwoordelijkheid en informeert studenten nauwelijks over de grote veranderingen die in het hoger onderwijs op stapel staan.

Dat vinden de drie studentenorganisaties het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

De studentenclubs beginnen een eigen voorlichtingscampagne, zo hebben zij donderdag laten weten.

Omdat de studentenorganisaties vinden dat Zijlstra zijn taak verzaakt, gaan ze zelf studenten voorlichten. ''Maar dit is natuurlijk de wereld op zijn kop. Het ministerie moet zelf snel een goede informatiecampagne gaan opzetten'', aldus ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers.

Informatiebrief

Om studenten toch goed voor te kunnen lichten, hebben de organisaties alle informatie op internet gezet en de achterban van de diverse studentenclubs een informatiebrief gestuurd.

''Het komende jaar worden in hoog tempo vergaande veranderingen doorgevoerd. Maar uit diverse onderzoeken onder onze achterban, blijkt dat een groot deel van de studenten nauwelijks op de hoogte hiervan is'', aldus Hameleers.

Langstudeermaatregel

Vanaf komend collegejaar worden studenten geconfronteerd met de langstudeermaatregel. Als er meer dan een jaar vertraging wordt opgelopen tijdens de bachelor- of masterstudie, moet er 3000 euro extra collegegeld betaald worden.

Ook de tweede studie kan flink duurder worden en het recht op de ov-kaart kan voor masterstudenten met 2 jaar worden ingekort.

Onvoldoende

Volgens het ISO weten de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het ministerie van Onderwijs nog onvoldoende wat er al veranderd is of nog moet worden.

''De meeste veranderingen moeten komend collegejaar worden doorgevoerd, terwijl het overgrote deel van de maatregelen nog niet eens door de Tweede Kamer is'', aldus Hameleers.

Het ministerie van Onderwijs laat in een reactie weten er groot belang aan te hechten de studenten goed voor te lichten. ''Vorige maand al is naar alle studenten een brief gestuurd met een toelichting op de veranderingen. Ook op de site van het DUO en het ministerie is informatie te vinden'', aldus de woordvoerder.