DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) neemt de taser, waarmee je iemand een elektrische schok kunt geven die hem kort verlamt, mee in een onderzoek naar de uitrusting van de politie.

Dat zei hij woensdag in de Kamer bij de behandeling van zijn begroting.

Verder komen er in Deventer en Zwolle proeven met een uitschuifbare wapenstok, meldde de bewindsman. Hij wil ook met politie en justitie gaan bezien hoe groepsgeweld beter kan worden aangepakt.

Een meerderheid in de Kamer lijkt er ook voor dat burgemeesters minder angstvallig worden voor escalatie en eerder de Mobiele eenheid inzetten. Opstelten noemde het plan donderdagochtend een 'steun in de rug voor de burgemeesters die strak de openbare orde moeten handhaven'.

Nationale Politie

Opstelten verwacht nog steeds dat hij op 1 januari met de Nationale Politie kan beginnen, ook al debatteert de Kamer er pas op 28 november over. De zaak wordt al wel in de steigers gezet. Hij neemt echter geen 'onomkeerbare stappen' in het proces voordat de plannen in het Staatsblad staan.

Het parlement wil een onderzoek naar de mankracht die nodig is om straks op lokaal niveau genoeg politie te hebben voor lokale zaken 'los van de landelijke prioriteiten'. ''Een reëel punt om voor te gaan'', beaamde Opstelten.

Liegen

Met name de SP ergert zich aan de wijze waarop de bewindslieden zich soms met hun plannen in de media presenteren. Sharon Gesthuizen wond zich op over het bericht over Teeven die constateerde dat er brede steun is voor strenger straffen.

Ze vond dat een onderzoek daarnaar maar gedeeltelijk was weergegeven. ''Ik kan het nog net geen liegen noemen.'' Teeven snapte niet wat hij had miszegd. Gesthuizen diende toch een motie in die de bewindslieden oproept 'niet meer selectief te winkelen in onderzoeksresultaten'.

Staatssecretaris Fred Teeven zei nog dat de minister en hij 'voortvarend' zullen zijn in hun initiatieven met een app waarmee getuigen beelden sneller kunnen doorsturen naar de politie.