AMSTERDAM – De NAVO gaat Nederland vragen om het takenpakket van de missie in Kunduz uit te breiden. Zo zouden er meerdere rekruten kunnen worden opgeleid en andere taken worden uitgevoerd.

De hoogste militair van Di Paolo vertelt dit woensdagavond in een interview met EenVandaag. Hij is op bezoek in Nederland voor een gesprek met ministers Uri Rosenthal en Hans Hillen en generaal Peter van Uhm.

De topman hoopt dat Nederland kan kijken of het meer kan doen in Kunduz, bijvoorbeeld op geografisch vlak. “Maar ook in diversiteit van de trainingen, zoals het opleiden van militairen of meer doen aan mentoring.” De keuze is wel aan Nederland, zegt Di Paolo.

De VVD steunt de oproep van de NAVO, en ziet graag een regeringsvoorstel komen waarin een verruiming van het takenpakket wordt voorgesteld.

De afgelopen maand zijn er al politietrainers naar huis gekomen omdat er minder werk is. De VVD wil graag dat men aan het werk blijft, bijvoorbeeld door het aantrekken van rekruten uit andere provincies dan alleen Kunduz.. Volgens de VVD kost de missie veel geld en moet er het maximale redement uit gehaald worden.