AMSTERDAM - De oppositie in de Tweede Kamer heeft woensdag nogmaals aangedrongen op uitstel van de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb).

Ook de SGP twijfelt nu of de plannen wel kunnen doorgaan per 1 januari.

De linkse partijen pleiten al langer voor uitstel. "De plannen worden alleen maar onduidelijker. Het besluit tot uitstel moet nu echt worden genomen", zei PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert. "Alle seinen staan op rood", zei GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

De Tweede Kamer debatteerde met staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA), die de bezuinigingen op het pgb per 1 januari wil invoeren. Volgens PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie is dat onverantwoord. Ook de SGP twijfelt. "Ik heb er een erg hard hoofd in", zei fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Toekomst

Veldhuijzen wil zevenhonderd miljoen euro bezuinigen op het pgb, waarmee gehandicapten en chronisch zieken zelf zorg kunnen inkopen. Volgens haar is dat nodig om ervoor te zorgen dat de regeling ook in de toekomst nog betaalbaar is. Alleen mensen die anders opgenomen zouden moeten worden, komen straks nog in aanmerking.

Volgens de oppositie zal de zorg voor veel mensen slechter worden. Bovendien is er nog veel onduidelijkheid over de precieze plannen. De zorgverzekeraars, die een belangrijke rol moeten spelen bij de uitvoering, keerden zich dinsdag tegen de voorstellen van Veldhuijzen.

Pijnlijk

Kamerlid Tamara Venrooy van regeringspartij VVD noemde de bezuinigingen 'pijnlijk, maar noodzakelijk'. Uitstel is volgens haar niet nodig. Er zijn wel problemen, maar dat zijn 'hobbels waar we overheen kunnen', stelde Venrooy.