DEN HAAG - Oud-premier Balkenende en oud-minister van Financiën Bos moeten getuigen voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de maatregelen die het kabinet nam tijdens de internationale kredietcrisis.

Het kabinet redde toen onder meer ABN AMRO en steunde andere banken en verzekeraars als ING, Aegon en SNS Reaal met vele miljarden euro's.

Balkenende was in die tijd premier, Bos was minister van Financiën en vicepremier.

De parlementaire enquêtecommissie heeft ook inzage gekregen in geheime notulen van de ministerraad en van gesprekken tussen ministers en De Nederlandsche Bank.

Voorzitter en SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit van de enquêtecommissie liet dat woensdag weten in een toelichting op de verhoren die komende maandag beginnen.

De enquêtecommissie deed eerder al een onderzoek naar de internationale financiële crisis. Daaruit volgden een groot aantal aanbevelingen die door de Tweede Kamer zijn overgenomen.

De parlementaire enquête, die volgende week met de verhoren begint, zoomt in op de staatssteun die het kabinet gaf aan Nederlandse banken en verzekeraars. Zo werd er onder meer 30 miljard euro in de koop en redding van ABN AMRO gestopt en werd ING 10 miljard euro geleend.

Onno Ruding

De parlementaire enquête omvat 5 weken van verhoren. Volgende week ontvangt de commissie onder anderen oud-minister van Financiën Onno Ruding, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Boele Staal, enkele bankiers en oud-Tweede Kamerleden. Pas ergens in de weken erna komen Balkenende en Bos.

Na de verhoren gaat de enquêtecommissie haar eindrapport schrijven dat ze in maart 2012 aan de Tweede Kamer wil aanbieden.